Passie, dat is iets dat iedereen graag wil in een relatie. Als je naast elkaar in bed ligt, lijkt dit het meest ideale moment voor liefdevolle aandacht voor elkaar. Maar wist je dat uit onderzoek blijkt dat samen slapen eigenlijk helemaal niet zorgt voor meer passie? Sterker nog, apart van elkaar slapen geeft meer liefde in een relatie. Hoe dat precies zit? Lees verder, dan wordt het je duidelijk.
SAMEN SLAPEN WORDT AL HEEL LANG GEDAAN
Al heel lang slapen partners samen in één bed. Het was zelfs zo dat dit gezamenlijke bed ook met de kinderen werd gedeeld. Dat werd gedaan uit een gebrek aan geld en ruimte. Alleen de rijkere echtparen ieder een eigen ruimte, waarin ze zich terug konden trekken. Elders in huis hadden zij een tweepersoonsbed, speciaal voor de seks.
VEILIG EN INTIEM IN ÉÉN BED
In het verleden voelde een gezin zich het meest kwetsbaar in het duister en de stilte van de nacht. Het gaf een veilig gevoel om dan dichtbij elkaar te zijn. Samen in één bed voelde men zich meer beschermd tegen dieven, brandstichters, heksen, geesten en de duivel. Ook nu nog voelen mensen zich veilig samen in één bed. We zijn tegenwoordig minder bang voor bedreigingen van buitenaf. In deze tijd staan innerlijke angst en stress meer op de voorgrond. Door samen het bed te delen, kun je deze gevoelens delen met je partner. Ook slapen we graag samen uit behoefte aan intimiteit en genegenheid. Het gezamenlijke bed is een goede plek om nog even de tijd voor elkaar te nemen.
HET GROTE NADEEL VAN SAMEN IN ÉÉN BED: JE SLAAPT MINDER DIEP
In één bed slapen heeft dus vele voordelen, maar toch is het niet alleen maar goed voor je. Allereerst heb je als je samen slaapt minder ruimte en vrijheid om te bewegen. Maar het grootste nadeel is dat je minder diep slaapt. Je komt niet terecht in de diepere slaapfasen. Je wordt wakker gemaakt door het geluid, het licht en/of de bewegingen van je partner. Zo kun je bijvoorbeeld de slaap niet pakken als de ander nog tv gaat kijken of gaat lezen. Midden in de nacht word je wakker gemaakt door het snurken, tandengeknars of praten in de slaap van je partner. En wanneer je geliefde het dekbed wegtrekt, jou naar de rand duwt of naar het toilet gaat, word je misschien wel voor de zoveelste keer wakker gemaakt. Uit hersenscan onderzoek blijkt dat mannen in bed meer last hebben van hun partner dan vrouwen. Zij slapen daardoor het lichtst.
GEVOLGEN VAN SLAAPGEBREK, DE KANS WORDT GROTER DAT JE UIT ELKAAR GAAT
Lang en diep slapen is heel belangrijk voor een mens. Als je onvoldoende diepe slaap pakt, ben je overdag prikkelbaarder. Op de langere termijn krijg je zelfs een verhoogde kans op een depressie, wat in het ergste geval kan leiden tot suïcidaal gedrag. Daarnaast heb je meer kans op beroertes, ademhalingsproblemen en hart- en vaatziekten. Frustraties worden sneller geuit bij vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat paren om deze reden sneller uit elkaar gaan. Echtscheiding komt dan ook meer voor als één of beide partners slecht slapen. Het blijkt dat het met name de vrouwen zijn die het niet trekken als hun man altijd veel later naar bed gaat dan zij zelf doen.
REDT JE RELATIE: GA APART SLAPEN
Het zal je nu duidelijk zijn wat het grote voordeel is van apart slapen: het geeft je meer (diepe) slaaprust. En van meer slaap raak je minder geprikkeld en gefrustreerd. Daarvoor in de plaats krijg je meer positieve energie om van elkaar te genieten. Hierop is een theorie gebaseerd, de SAT (Sleeping Apart Together). Naast de energie die het je geeft zijn volgens SAT dit ook grote voordelen van apart slapen:
- je verlangt meer naar elkaar (het wordt specialer om samen te zijn)
- je houdt de seks spannender
- je maakt de seks minder voorspelbaar
- je vrijt vaker waar en wanneer je er zin in hebt (buiten het echtelijke bed)
- je maakt het moment na de seks opwindender, dan keer je terug naar je eigen plekje
Vooral slechtslapers met relatieproblemen zijn gebaat bij apart slapen. Door een goede nachtrust zie je beter wat precies de problemen zijn en krijg je meer energie om de problemen aan te pakken. Ook is er een kans dat het verlangen en daarmee de passie naar elkaar weer toe zal gaan nemen. Het is niet voor niks zo dat stellen die LATTEN hun relatie langer in stand houden dan samenwonenden en getrouwden.
TEVEEL SAMEN ZIJN IS NIET GOED VOOR JE RELATIE
Je verlangen naar elkaar, de seks en de passie worden dus vergroot als je apart van elkaar gaat slapen. Maar hoe komt dat nou precies? Als je een relatie aangaat dan ga je heel veel met elkaar delen: een huis, meubels, activiteiten, kinderen en noem maar op. Maar eigenlijk hebben wij Nederlanders daarnaast ook de behoefte aan zelfstandigheid en authenticiteit. Dat wil zeggen: je wilt het liefst naast die stabiele relatie ook voldoende tijd en ruimte voor jezelf. Als je teveel samen bent, dan creëert dat, zeker na langere tijd, ergernissen. Een man die alsmaar naar voetbalprogramma’s kijkt of een vrouw die steeds haar favoriete soap op televisie wil kijken zijn voorbeelden hiervan. Of wat dacht je van die eeuwige flauwe grapjes van je man of het feit dat je vrouw alsmaar loopt te zeuren over gevoelens? Door wat vaker van elkaar gescheiden te zijn, ben je meer op je zelf en dus minder geërgerd.
MAAK VAN SAMEN ZIJN EEN VERLANGEN IN PLAATS VAN EEN NOODZAKELIJK FEIT
Het blijkt uit onderzoek dat de meeste relatiebreuken en echtscheidingen het gevolg zijn van te veel en te lang bij elkaar in de buurt zijn. Zo eindigen de meeste liefdes na de grote vakantie en de decemberdagen. Dan hebben partners genoeg van elkaar. Ze hebben te veel en te lang op elkaars lip gezeten. De bom ontploft. Dit kun je voorkomen door het samen MOETEN zijn te veranderen in bij elkaar MOGEN zijn. De geforceerde situatie van altijd maar samen moeten zijn (met daarbij alle ergernissen), wordt dan veranderd in een verlangen naar (de mooie dingen van) elkaar. Het is dus belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste balans in nabijheid en afstand. Met nabijheid zorg je voor vriendschap en intimiteit. Maar met afstand creëer je passie.
HET GROTE TABOE: ALS JE NIET SAMEN SLAAPT DAN HEB JE GEEN PASSIE
Op apart slapen ligt een groot taboe. Je zou dan geen passie hebben. Het is jammer dat zoveel mensen er zo negatief over denken. Hierdoor gaan mensen het verzwijgen. Als anderen er toch achter komen, dan kijken ze met een bedenkelijke blik. ‘Dan zal het wel niet goed zitten’, zie je ze denken. Maar wist je dat één op de zes van de stellen ’s nachts in een apart bed slaapt? En dat de helft daarvan ook een aparte slaapkamer heeft? Zeer waarschijnlijk liggen de aantallen nog hoger, vanwege het taboe dat er op ligt.
APART SLAPEN: DE NIEUWE TREND! HOE CREËER JE DAT?
In Nederland is het nog niet zo ín, het taboe op apart slapen is nog groot. Maar wist je dat het in de Verenigde Staten erg populair is om apart te slapen? De nieuwbouwhuizen worden er zelfs op gebouwd, voorzien van een aparte slaapkamer voor de man en de vrouw. Wil jij, na het lezen van dit artikel ook apart gaan slapen en meer passie in je relatie? Is jouw bezwaar dat je het geld en de ruimte ervoor mist? Dan zijn dit een paar alternatieven om toch beter tot nachtrust en passie te komen:
- ga onder aparte dekens slapen (alle beetjes helpen)
- neem een breder bed
- plaats twee eenpersoonsbedden in je slaapkamer
- laat de kinderen samen slapen op één slaapkamer, zodat er een ruimte vrij komt.
TIPS OM ERVOOR TE ZORGEN DAT APART SLAPEN POSITIEF WERKT OP JE RELATIE
Als je ervoor kiest om apart te gaan slapen dan moet je er natuurlijk wel voor waken dat je elkaar niet (te) veel uit het oog verliest. Dat doe je zo.
- houdt voldoende fysiek contact overdag
- ga nog even bij elkaar in bed liggen voordat je je afzondert, dan kun nog even van gedachten wisselen, knuffelen of seks hebben
- zet ’s ochtends de wekker iets eerder, zodat je nog even bij elkaar kunt liggen
- organiseer pikante onderonsjes (overdag of in de nacht)
APART SLAPEN EN MEER PASSIE, IETS VOOR JOU?
Het lijkt erop dat apart slapen een wondermiddel is voor een slechte slaaprust en voor een betere relatie. Is het iets voor jou om apart van je partner te gaan slapen? Dat hoeft niet voor altijd, dat kan ook voor één of een paar nachten. Als je besluit om het te gaan proberen, laat ons dan weten wat jij ervan vond. Of slaap je al afzonderlijk van elkaar en wil je deze ervaring met ons delen. Wat voor tips heb jij voor anderen die van plan zijn om het uit te gaan proberen? En de belangrijkste vraag: Zorgt apart slapen bij jou voor een betere nachtrust en voor meer passie?