GEVEN EN NEMEN… HET TYPISCHE RELATIEPROBLEEM TUSSEN MAN EN VROUW. PAK HET AAN, VOORDAT HET TE LAAT IS!
Het gebeurt vaak dat vrouwen als bliksem bij heldere hemel de relatie lijken te beëindigen. Althans, in de ogen van de man! Hij is boos en verongelijkt dat de vrouw zomaar van de ene op de andere dag de stekker uit de relatie trekt, hem allerlei verwijten maakt en het niet eens meer samen wil proberen. Waarom heeft zij niet eerder aangegeven dat zij niet meer gelukkig was, dan had hij in ieder geval nog de kans gehad om er iets aan te doen!
De vrouw daarentegen is al jaren ongelukkig. Zij mist al heel lang de liefde en waardering van haar man en hoeveel energie zij ook in de relatie steekt, het helpt allemaal niets. Voor haar gevoel heeft zij duidelijk getoond dat zij niet meer gelukkig was in de relatie, maar hij heeft haar signalen gewoon botweg genegeerd! En na jaren vechten tegen de bierkaai is de batterij leeg en de liefde weg. Het is op.
Dit artikel gaat over een heel kenmerkend relatieprobleem dat in de loop der jaren ongemerkt ontstaat tussen man en vrouw. Veel relaties lopen erop stuk, met echtscheidingen tot gevolg. Het sluipt er stiekem in en daarom is het belangrijk om te weten hoe het werkt zodat je erop voorbereid bent. Of misschien is het al gaande en dan kan je er zeker nog iets aan doen!
EEN RELATIEPROBLEEM UIT DE PRAKTIJK
Petra en Bas zijn al ruim 10 jaar samen. In het begin spatten de vonken ervan af en was het zij samen tegen de rest van de wereld. Zij deden veel dingen samen en hadden regelmatig goede intense gesprekken.
Petra doet heel veel voor haar man. Ze wast zijn kleren, strijkt zijn overhemden, poetst zijn schoenen, koopt zijn lievelingseten, kookt zijn favoriete maaltijden, zet dagelijks een kop koffie voor hem, zorgt voor de kinderen als hij daar even te moe voor is… Ook vraagt ze hem dagelijks hoe zijn dag was, probeert ze oprecht naar hem te luisteren en stuurt ze hem lieve appjes. Alles doet ze voor hem, in de hoop dat Bas hetzelfde voor haar zal doen. Maar hij lijkt niet te zien wat Petra allemaal voor hem doet. Hij reageert er bijna niet op en geeft Petra nauwelijks wat terug. Petra is hier boos en teleurgesteld over. Toch gaat zij zich steeds maar meer uitsloven voor Bas. In de hoop dat hij hetzelfde voor haar zal doen. Maar Bas? Wat doet Bas?
Als Bas thuiskomt van zijn werk is hij moe. Hij treft een vermoeide Petra, die hem nauwelijks groet. De kinderen daarentegen zijn ontzettend blij om hem weer te zien. Bas stort zich op het eten en op de kinderen. Petra die kijkt weer eens niet vrolijk. Daar heeft Bas geen trek in. Op haar norse vraag hoe het op zijn werk was, reageert hij dan ook maar heel kort. ‘Prima hoor, geen bijzonderheden.’ Na het eten gaat Bas ravotten met de kinderen. Petra ziet hij met een chagrijnig gezicht de tafel afruimen. Waarom doet ze dat toch altijd meteen? Dat kan toch ook wel wachten? Hij zou liever zien dat ze wat minder deed en dat ze meer waardering zou tonen voor zijn harde werken om hun gezin te onderhouden. Als ze nou gewoon eens gezellig meedeed? En ze kijkt er ook zo kwaad bij. Dat was in het begin van de relatie wel anders. Toen straalde ze altijd, lachte ze van oor tot oor… Nu is Petra alleen nog maar aan het zwoegen. Daar wordt ze niet leuker van…, denkt Bas.
Petra heeft ondertussen een hele andere gedachte: Potverdorie, nu is Bas thuis van zijn werk. Ik heb hier weer eens gezorgd dat alles keurig op orde is, dat de kids relaxed zijn, dat het eten klaar staat… Ik vraag zelfs weer eens hoe zijn dag was… En wat doet Bas? Hij richt zich op alles, behalve op mij. Hij laat mij de boel afruimen… dat zou hij ook eens een keer kunnen doen! Ook zou hij mij een kus kunnen geven als hij thuiskomt… of mij vragen hoe mijn dag was… of!? Grrrr… Waarom doet hij dit nou toch? Hij ziet me gewoon niet meer staan. Vindt hij me niet leuk meer? Doe ik iets verkeerd? Maar dat kan toch gewoon niet. Ik doe alles voor hem. Hij is vast en zeker op me uitgekeken… Moet ik dan nog meer mijn best voor hem gaan doen? Nee, hij moet maar eens wat meer voor mij gaan doen! En dan barst ze los ‘Zeg, jij mag ook best een keertje de tafel afruimen hoor!’
Pfff, begint ze ook nog eens te zeiken, denkt Bas. Hij heeft geen zin om op deze onzin te reageren. Alsof de tafel afruimen belangrijker is dan spelen met de kinderen. Hij besluit toch braaf de tafel verder af te gaan ruimen. ‘Prima, ik doe het wel.’ De kinderen roepen hem toe: ‘Aaah, papa, blijf nou met ons spelen!’ Snapt ze dan niet, dat ik nu de kinderen teleur moet gaan stellen?!
‘Ach, nee, laat mij het maar doen!’, zegt Petra. ‘Als het met zo’n tegenzin moet, dan doe ik het zelf wel weer!’ Vroeger deed Bas dit soort dingen gewoon spontaan uit zichzelf. Dan kookte hij ook uitgebreid voor haar, dan kocht hij lieve cadeautjes voor haar, dan gaf hij haar complimentjes, vertelde hij spontaan aan haar hoe zijn dag was en gaf hij haar spontane knuffels… En nu… ja ok, nu is het anders met kinderen, maar toch… Petra kan hem toch ook nog steeds geven. Waarom kan Bas dat dan niet meer naar haar? Wat doet ze toch fout? Misschien is ze ook wel veranderd in een minder aantrekkelijke vrouw en houdt hij niet meer van haar…
WAAR GAAT HET MIS TUSSEN MAN EN VROUW?
Herken je jezelf in de situatieschets van de relatie tussen Bas en Petra? Wat is precies het relatieprobleem waar zij tegen aanlopen, waar velen van ons tegenaan lopen? Het gaat hier om een vicieuze cirkel waar man en vrouw samen in terecht komen. Hier liggen vier verschillende man-vrouw verschillen aan ten grondslag:
1. Mannen focussen zich op één ding tegelijk
Mannen focussen zich op één ding tegelijk en dat is wat op dat moment het belangrijkste is. In het begin van de relatie ziet een man zijn vrouw als het belangrijkste: zijn prioriteit is om haar voor zich te winnen. Hiervoor trekt hij alles uit de kast. Als de man eenmaal het gevoel heeft dat hij zijn vrouw voor zich gewonnen heeft en hij zich zeker voelt van haar liefde, dan kan hij zich weer op andere zaken gaan richten. Dan legt hij zijn focus bijvoorbeeld weer op zijn werk. Hij betrekt zijn vrouw daar niet echt bij en verliest haar behoeften uit het oog.
2. Mannen reageren op verwijten met passiviteit en luiheid
Als een man boosheid en verwijten van zijn vrouw ervaart dan voelt hij geen enkele waardering van haar kant. Hij voelt zich daardoor niet gemotiveerd om zich in te zetten voor hun relatie. Hij gaat haar steeds meer uit de weg en doet steeds minder voor haar.
3. Vrouwen ontlenen hun eigenwaarde aan de liefde en waardering die zij ontvangen
Als een vrouw zich geliefd en met respect behandeld voelt, dan heeft ze het gevoel dat zij dit ook waard is. Zij voelt zich helemaal top: haar gevoel van eigenwaarde stijgt. Maar als haar partner haar minder liefdevol gaat behandelen dan heeft ze het gevoel dat ze iets verkeerd heeft gedaan, dat ze niet meer aantrekkelijk of leuk genoeg is en dat zij daarom geen liefde en respect verdient of waard is: haar gevoel van eigenwaarde daalt. Het gevolg: Ze gaat hier ongemerkt steeds meer wrok over koesteren tegen haar man en dat straalt zij ook uit. Tegelijkertijd gaat zij echter nóg meer liefde en zorg geven om wél te verdienen wat zij nodig heeft.
4. Vrouwen tellen punten en blíjven maar geven, mannen tellen punten en stoppen juist met geven
De reden waarom vrouwen eindeloos kunnen blijven geven is omdat zij onbewust in hun hoofd de score bijhouden. Zij tellen de punten die zij verdienen en gaan ervan uit dat zij die op een dag ook weer terugkrijgen waardoor de stand weer gelijk is. Zij gaan ervan uit dat hun man zal gaan inzien hoeveel ze voor hem doen en daar net zoveel voor terug gaat doen uit dank en waardering. Zo kan het gebeuren dat zij op een gegeven moment met 30-0 achter staan!
Voor de man werkt het anders. Als een man iets voor zijn partner doet dan verwacht hij dat zij daar eerst iets voor terug doet vóórdat hij weer iets geeft. Hij zal dus niet snel met 2-0 achterstaan.
De man denkt dat het bij een vrouw ook zo werkt. Dus als zijn vrouw maar blijft geven, dan denkt hij ‘Als zij zoveel voor mij doet, dan zal ik wel iets goeds gedaan hebben om dat te verdienen. Waarom zou ze anders blijven geven? Dus ik hoef niet zoveel meer te doen, ik kan gewoon blijven ontvangen.’ Hoe meer de vrouw geeft hoe meer de man wordt bevestigd in deze (onbewuste) gedachtegang.
En als de vrouw dan op een gegeven moment toch gaat klagen dan voelt dat voor een man als onterecht: De stand was toch gelijk? Hij vindt dan dat de vrouw fout zit terwijl hij in feite degene is die minder energie in de relatie heeft gestopt.
EEN VICIEUZE CIRKEL
En zo ontstaat een vicieuze cirkel: hoe meer de vrouw voor de man doet, hoe luier en minder liefdevol de man wordt, waardoor de vrouw nóg meer haar best gaat doen en de man nóg minder. Ondertussen verliest de man, door zijn luiheid, de waardering en respect van zijn vrouw. De vrouw verliest haar eigenwaarde omdat zij zich niet geliefd en gewaardeerd voelt, bouwt steeds meer rancune op en stelt zich steeds meer eisend op. De man voelt zich niet gerespecteerd voor wat hij wel doet en reageert hierop door nog meer afstand te nemen.
Als er nu niet wordt ingegrepen, eindigt deze relatie met een relatiebreuk.
HOE PAK JE DIT RELATIEPROBLEEM AAN?
Hopelijk ontstaat er door het lezen van dit artikel al meer begrip voor het andere geslacht en voor hoe hij/zij in een relatie staat. Dat is een eerste zeer belangrijke stap om dit relatieprobleem aan te kunnen pakken. Zodra we ons beter inleven in het andere geslacht weten we dat een man anders denkt, redeneert en reageert dan een vrouw en andersom ook. Door onze partner beter te begrijpen en daar ook naar te acteren, groeien we weer nader tot elkaar.
WAAR KAN DE MAN AAN WERKEN?
- Blijf tijd en aandacht aan je partner besteden
Als man richt je je veelal op één ding, op één probleem tegelijk. In het begin van de relatie ligt je focus op je partner. Later in de relatie verleg je je focus naar je werk of naar iets anders belangrijks. Dat is heel begrijpelijk, maar verlies daarbij niet de behoeften van je partner uit het oog. - Toon waardering voor alles wat je partner voor je doet
Ook al zie je eten koken, schoonmaken en voor de kinderen zorgen als vanzelfsprekend en als een ‘recht’ omdat jij immers ook hard werkt, blijf je toch bewust van alles wat je partner voor je doet. Blijf het benoemen, complimenteren en waarderen. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het tonen van liefde? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief. Je krijgt dan toegang tot de gratis Liefdes4daagse. Dit programma begint met een test waarmee je erachter komt welke liefdestaal je partner spreekt. Vervolgens ontvang je drie dagen op rij tips om je liefde te tonen in de taal die je partner het beste verstaat. - Geef aandacht aan verwijten
Als je partner jou eenmaal verwijten maakt, dan betekent dat dat zij al langere tijd haar ergernissen heeft opgespaard en haar emmer inmiddels overloopt. Ga haar dan zeker niet terug verwijten dat ze zichzelf altijd zo uitslooft. Na het lezen van dit artikel weet je immers dat zij dat heeft gedaan omdat zij onvoldoende liefde van jou heeft ervaren! Neem haar hierin serieus, praat het uit. Vraag welke behoeften zij heeft die jij de laatste tijd niet hebt vervuld en doe er ook echt iets mee. Dus ga weer meer geven.
WAAR KAN DE VROUW AAN WERKEN?
- Stop met (teveel) geven
Blijf punten tellen, maar doe het meer bewust! Als je merkt dat jij meer energie in de relatie stopt dan je partner, houdt daar dan mee op. Hij kan prima zelf zijn overhemden strijken en een cadeautje voor zijn jarige moeder kopen. Laat je man even lekker links liggen. Stop die energie in jezelf en ga leuke dingen doen. Zo haal je je eigenwaarde uit andere dingen in je leven, zoals vriendschappen, werk, sport en hobby’s. En tegelijkertijd geef je het signaal af naar je partner dat het tijd wordt dat hij eens wat meer energie in jou gaat steken! - Toon je waardering voor de dingen die hij wél doet
Een man lééft van respect en waardering. Toon je dat voor de dingen die hij wel doet dan is de kans veel groter dat hij ook weer meer voor jou gaat doen. - Steek hand in eigen boezem bij een ongelijke puntenstand
Als jullie in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen waarbij jij heel veel energie in de relatie steekt en hij steeds passiever wordt, geef dan niet alleen hem de schuld! Zie in dat jij een belangrijk aandeel in het ontstaan van de situatie hebt gehad door maar te blijven geven. - Spreek direct uit wat je dwars zit
Gedraag je niet als een martelares maar spreek uit wat je dwars zit.
Veel vrouwen gaan zich als een martelares gedragen in de verwachting dat hun partner dit al opmerken en zijn gedrag zal veranderen. Wake up! Dat gaat echt niet gebeuren! Zolang hij alles krijgt wat hij nodig heeft en niet snapt wat er in je omgaat blijft alles bij het oude. Veel beter is het om gewoon duidelijk en zonder verwijten te vertellen wat er aan de hand is en wat je van je partner nodig hebt. - Blijf voortdurend aangeven wat je nodig hebt
Een keer aangeven wat je nodig hebt is niet voldoende. Want zoals je nu weet verliest je man zodra hij zijn focus op iets anders legt jouw behoeften uit het oog. Vraag je niet om wat je nodig hebt dan zal je man aannemen dat alles in orde is en dat hij niets hoeft te doen. Vraag hem regelmatig om steun: een man is veel gevoeliger voor een verzoek waar geen verwijt of een slachtoffer in doorklinkt.
BEGIN SAMEN AAN EEN NIEUWE PUNTENTELLING EN ‘SPREAD THE WORD’!
Wij hebben nog niet eerder gevraagd om een artikel te delen. Dit artikel kan echter voor zóveel stellen het verschil maken en hun relatie redden dat we je vragen: deel het alsjeblieft!
Hoe ongelooflijk zonde is het dat mensen die diep in hun hart nog zielsveel van elkaar houden, door zulke stompzinnige verschillen tussen man en vrouw uit elkaar gaan!
Door kennis te delen zorgen we ervoor dat relaties gezond blijven en wij met z’n allen heel veel liefde en passie mogen ontvangen. Wij hopen dat velen baat mogen hebben bij dit artikel!