Kies jij iedere dag opnieuw voor de liefde?

door mieke
0 comment
liefde, koppel, stel, keuze

Een nieuw besluit over jullie liefde

Als je gaat trouwen neem je samen heel nadrukkelijk het besluit: wij kiezen voor de liefde, wij gaan samen verder, wij willen samen oud worden. Naarmate je langer bij elkaar bent is het gewoon zo, je hoort bij elkaar, je gaat ‘nu eenmaal’ samen door het leven. Dat is een gegeven. Ook als het op enig moment niet meer lekker loopt tussen jullie. De sleur komt erin, jullie maken minder vaak lol met elkaar, er komen irritaties. En wanneer hebben jullie ook al weer voor het laatst seks gehad? Jullie leven samen is een aaneenschakeling geworden van sociale verplichtingen, werk en de zorg voor de kinderen waarin jullie de verbinding met elkaar zijn kwijtgeraakt. Het vuur tussen jullie is uit en er lijkt zelfs niets meer na te smeulen. Wat doe je? Je berust hierin. Want dit is nu eenmaal hoe relaties lopen. Toch?

STOP!!! Hier gaat het mis!

Door te vergeten dat je een keuze hebt blijf je in een relatie zitten waarin je niet gelukkig bent zonder actief met de relatie aan de slag te gaan. Je hebt dan de neiging om te klagen en je negatief op te stellen.

Je bent echter vrij om te vertrekken, je hebt een keuze!

Wat is er verkeerd aan uit elkaar gaan? Waarom elkaar niet bedanken voor de mooie jaren en afscheid nemen? Het kan veel van jullie problemen oplossen. Sta er eens bij stil. Hoe zou het zijn om alleen verder te gaan? Hoe ziet je dagelijks leven er dan uit? Hoe zou je je dan voelen?

Neem eens een week de tijd om na te denken, écht na te denken, en te kiezen:

  • vertrekken en vrij zijn om een andere relatie te beginnen óf
  • bouwen aan de relatie met je partner.

Ontdek je wil om je relatie opnieuw aan te gaan. Je kan het idee gehad hebben dat je je relatie móet redden, omdat het te makkelijk zou zijn om het zomaar op te geven. Omdat het als een mislukking, een nederlaag zou voelen. Pas als je je echt realiseert dat er geen verplichting is, dat je vrij bent om te kiezen, alleen dán ben je in staat om bewust voor je relatie te gaan, in plaats van er gewoon maar aan vast te houden.

Maak het bespreekbaar met je partner

Als jullie relatie op dit moment niet lekker loopt dan is de kans groot dat de communicatie tussen jullie nou niet bepaald fantastisch is. En dat maakt het extra moeilijk om je gevoel over de relatie bespreekbaar te maken. En natuurlijk is het ook eng. Want wat nou als je partner bedenkt dat hij of zij toch liever alleen verder gaat? Dat de liefde over is?

Stap over je twijfels en angsten heen. Laat hem of haar deze blog lezen en vraag er eens over na te denken. Want wat zou je liever willen: een partner die bij je is uit gewoonte, omdat hij er niet bij stil staat dat hij een keuze heeft? Of een partner die bij je is omdat hij bewust de keuze heeft gemaakt om bij je te zijn?

Door opnieuw te kiezen zijn jullie weer bewust bij elkaar uit vrije wil en ligt de weg open om samen aan jullie relatie te gaan bouwen.

Bron: Deze blog is mede gebaseerd op het boek ‘De wandelwijze, in zeven stappen naar geluk in relaties’ van Julia Sullivan.

Related Articles