PRATEN OVER GEVOELENS IS NIET VOOR IEDEREEN MAKKELIJK. HOE GA JE DAARMEE OM?
Gevoelens, het is niet voor iedereen gemakkelijk om erover te praten, laat staan om precies te weten wat je nou eigenlijk zelf voelt. En als het al lastig is om van jezelf te weten hoe je je voelt, dan is het nog lastiger om van een ander aan te voelen wat hij/zij wil of nodig heeft. En dat wordt nou juist in een relatie van je verwacht, dat je de ander aanvoelt, zonder dat daar woorden voor nodig zijn. Maar ja, het is moeilijk om gedachten te lezen. Je kunt dit dan ook maar beter niet van je partner verwachten. Veel beter is het om met elkaar over gevoelens te praten en goed naar elkaar te luisteren.
REDENEN WAAROM SOMMIGE MENSEN GESLOTEN ZIJN
Er is niet één reden waarom sommigen moeite hebben met gevoelens en het praten hierover. Er zijn vele redenen waarom mensen gesloten(er) zijn. Dit zijn er een aantal.
- Hij/zij kijkt de kat uit de boom, heeft tijd en vertrouwen nodig om zichzelf te kunnen openen.
- Hij/zij is gesloten uit zelfbescherming (meestal omdat de persoon in het verleden een negatieve ervaring heeft gehad, waardoor hij zich niet meer kwetsbaar durft op te stellen).
- Hij/zij is meer het type voor oppervlakkig contact.
- Hij/zij staat nuchter in het leven.
- Hij/ zij vertelt niet zo graag over zichzelf (heeft dit van huis uit niet mee gekregen, is van nature niet zo).
- Je kunt er van alles achter zoeken waarom mensen zo gesloten zijn, maar het kan dus ook gewoon zo zijn dat de behoefte er niet is voor te veel diepgang in het leven.
TIPS OM HET IJS TE BREKEN, OM DE ANDER TE LATEN PRATEN
Praten over je gevoelens is dus belangrijk in een relatie. Maar dit is erg lastig te bereiken als één van de partners gesloten(er) is en dus moeite heeft met het praten over gevoelens. Hoe ga je daar dan mee om? Hoe kom je in dit geval toch tot een gesprek? Praten over moeilijke dingen, zoals gevoelens, is niet te leren aan een ander. Wel kun je het stimuleren in hele kleine stapjes. Hier zijn een aantal tips.
- Accepteer dat de ander nooit echt een prater zal worden
- Geef het de tijd: hoe meer je samen bent, hoe hechter je wordt, hoe meer de kans wordt dat hij/zij iets loslaat
- Push de ander niet tot praten (dat werkt averechts!)
- Vertel persoonlijke dingen over jezelf, wees open en eerlijk over je eigen gevoelens. Dit kan de ander openen (maar hoeft niet persé zo te zijn!)
- Creëer een veilige, vertrouwde omgeving, waarin de ander zich durft te laten zien/ durft te praten zonder angst: maak geen verwijten, toon begrip, blijf rustig en lief.
- Kies een goed (rustig) moment uit om samen te praten.
- Luister vol aandacht en interesse. Gun de ander de tijd om te praten, iets écht te kunnen vertellen: niet aanvullen, invullen of nog erger aanvállen! Gewoon stil zijn is altijd goed!
- Gebruik milde humor om de zwaarte van het gesprek te verlichten.
- Laat merken dat je bezorgd bent als er iets met de ander aan de hand is.
DRIE STAPPEN OM JEZELF TE LEREN PRATEN OVER GEVOELENS
In het voorgaande ging het erover hoe je om kunt gaan met een partner die gesloten(er) is. Maar misschien ben jij zélf degene die minder open is. Wil jij graag leren om beter over je gevoelens te praten om zo tot een beter wederzijds begrip te komen en meer diepgang in je relatie? Volg dan deze drie stappen.
- Ontdek je gevoelens: Omdat jij (bijna) nooit je gevoelens onder woorden brengt, weet je waarschijnlijk zelf niet zo goed wat je voelt en/of wat je dwars zit. Een goede oefening om dit te leren, is schrijven. Probeer op te schrijven wat je voelt, waar je mee zit. Zo leer je (in alle rust en tijd) om gevoelens onder woorden te brengen, waardoor je ze (straks) ook gemakkelijker met anderen kunt delen. Dit kan ook in de vorm van een brief aan de ander, die je dan later met hem/haar bespreekt.
- Train je zelfvertrouwen: Niet alleen een sterke vertrouwensband met de ander is van belang voor het uiten van gevoelens. Ook vertrouwen in je zelf is belangrijk. Met meer zelfvertrouwen ben je namelijk minder bang om jezelf bloot te geven, om gekwetst te worden.
- Praat met een vertrouwenspersoon: Is er iemand in jouw omgeving die je écht vertrouwt, waar je je volledig veilig bij voelt? Ga dan eerst eens (voordat je met je partner probeert te praten) met deze persoon in gesprek over dat je het moeilijk vindt om over gevoelens te praten. Zo leer je jezelf meer bloot te geven.
BLIJFT HET EEN PROBLEEM DAT JE NIET OVER GEVOELENS KUNT PRATEN? ZOEK DAN HULP!
Als er alsmaar problemen blijven bestaan, omdat gevoelens binnen een relatie niet boven tafel worden gebracht, dan is het tijd voor professionele hulp. Dat kan bijvoorbeeld een relatietherapeut zijn. Deze persoon kan je helpen om het proces van gevoelens uiten te versnellen. Ook wordt er onderzocht waarom de ander zo graag wil dat er gepraat wordt over gevoelige onderwerpen. Waar moet het toe gaan leiden?
JEZELF OF EEN ANDER OPENEN KOST TIJD!
Verwacht niet dat het met de tips en aanwijzingen van dit artikel meteen lukt om jezelf of de ander volledig te openen. Het is een proces waar je elke dag opnieuw aan zult moeten werken, dat lange tijd kan duren. Toch is het zeer waardevol om hieraan te werken. Zo kom je erachter wat je van elkaar wilt en nodig hebt. Hierdoor ontvang je meer steun en troost van elkaar. En dat zorgt voor een hechtere band en dus een intiemere relatie!