IEDERE VROUW HEEFT RECHT OM TE KIEZEN VOOR EEN RELATIE WAARIN ZIJ GELUKKIG IS

door mieke
0 comment

INTERNATIONALE VROUWENDAG, IEDER JAAR OP 8 MAART, VOOR VROUWEN OVERAL TER WERELD

Vanmorgen zat ik bij de nagelstyliste. We hadden het over het gekkenhuis rond de verkiezingen en op wie we zouden gaan stemmen. Zij was net als ik nog zwevend. Maar één ding wist ze zeker: ze zou op een vrouw gaan stemmen. Dat had ze moeten beloven aan haar opa: dat ze altijd zou stemmen op een vrouw als erkenning van de vrouwenrechten. Geweldig toch, zo’n vooruitstrevende opa! Er zijn nog heel veel vrouwen ter wereld die geen recht hebben op een relatie die hun gelukkig maakt. Daarom goed om ook vanuit Liefdemetpassie aandacht te besteden aan de Internationale Vrouwendag op 8 maart!

Vrouwen, soms staan zij (nog) in de schaduw van mannen. Maar niet op 8 maart, dan is het Internationale Vrouwendag. De vrouw staat op deze dag centraal. Internationale Vrouwendag staat voor de solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen over de hele wereld. Vaak wordt er een specifiek thema aan de dag gekoppeld. Dit jaar staan vrouwen centraal die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en die nu krachtig in het leven staan.

WANNEER IS INTERNATIONALE VROUWENDAG ONTSTAAN?

In het jaar 1911 werd er voor het eerst een Internationale Vrouwendag gevierd. Er werd op deze dag propaganda gemaakt, gedemonstreerd en vergaderd door vrouwen. Dat gebeurde  onder andere over het algemeen vrouwenkiesrecht. Nederland deed een jaar later, in 1912 voor het eerst mee aan deze dag voor de vrouwen. Er was toen nog geen vaste datum voor de Internationale Vrouwendag. Die kwam er pas in het jaar 1922. Toen werd 8 maart verkozen tot vaste datum voor de dag van de vrouwen.

DE VIERING VOOR DE VROUWEN VAN 8 MAART 2017

Er vinden, verspreid door heel Nederland, vele vieringen plaats op 8 maart 2017. Op de website van Internationale Vrouwendag vind je een overzicht van deze plaatsen en activiteiten die er worden gehouden. Hier kun je ook je donatie doen voor het meidenproject van Lisa Staal van ‘Become the best version of yourself’, het project dat dit jaar door Internationale Vrouwendag wordt gesteund. Als je aan dit project doneert, dan help je meisjes om weerbaarder te worden.  Steun jij dit goede doel en/of ben jij aanwezig bij een viering op deze speciale dag van de vrouwen?

Related Articles