WAT WERKT BETER IN EEN RELATIE: VERSCHILLEN OF OVEREENKOMSTEN?

door mieke
0 comment
relatie

GELIJKE KARAKTERS OF TEGENPOLEN? WAT IS BETER IN EEN RELATIE?

Een relatie bestaat uit twee personen die heel gek zijn op elkaar en (na verloop van tijd) van elkaar houden. Maar waarin voelen zij zich tot elkaar aangetrokken? Dat verschilt natuurlijk sterk per relatie. Toch is er een aantal feiten hierover uit onderzoek naar voren gekomen. Het is namelijk zo dat we ons aangetrokken voelen tot gelijke karakters, maar ook tot tegenpolen. Hoe zit dat precies? En wat is beter?

GELIJKE KARAKTERS

Mensen vinden elkaar aantrekkelijk als zij veel op elkaar lijken, min of meer hetzelfde zijn. Als iemand op de volgende gebieden op jou lijkt, is de kans groter dat je op hem of haar valt.

  • Aantrekkelijkheid
  • Persoonlijkheid
  • Sociale achtergrond
  • Normen en waarden
  • Intelligentie
  • Opleiding
  • Gezondheid

Het is natuurlijk niet zo vreemd dat iemand met dezelfde sociale achtergrond, persoonlijkheid, normen en waarden jou aanspreekt. Jullie zullen elkaar goed begrijpen. Overeenkomsten in intelligentie en opleiding zijn van belang als het gaat om communicatie, je praat op hetzelfde niveau. Ook is het fijn in een relatie als iemand even aantrekkelijk is als jij bent. Zo ben je minder snel jaloers en hoef je je niet te schamen. Met een gelijksoortig karakter heb je ook nog eens de grootste kans dat er een klik is tussen jouw geliefde en de mensen uit jouw omgeving. Ze mogen jou graag, dus dan zal de omgang met eenzelfde soort persoon vast en zeker ook wel goed komen.

TEGENPOLEN

Toch trekken ook tegenpolen elkaar aan. Dat heeft vooral te maken met nieuwsgierigheid. Iemand met een totaal ander karakter is spannender en onvoorspelbaarder. De verveling slaat hierdoor minder snel toe. Ook kun je veel (nieuwe) dingen leren van een tegenpool. Je wordt door je geliefde op ideeën gebracht of tot initiatieven die je anders nooit zou hebben overwogen. Tegenpolen vullen elkaar aan in een relatie. Bijvoorbeeld als de één een denker is en de ander een doener. Dan kan het regelwerk door de denker en kunnen de klussen door de doener worden verricht.

GELIJKE KARAKTERS BLIJVEN LANGER SAMEN

Hoewel het erg uitdagend en handig kan zijn om sterk van elkaar te verschillen, blijkt toch uit onderzoek dat het (vooral op de langere termijn) beter is om samen te zijn met iemand die veel op jou lijkt. Het wordt zelfs omschreven als de sleutel tot een langdurige relatie. Waarom? Téveel verschil in persoonlijkheid leidt uiteindelijk eerder tot ruzies en frustraties, omdat je het niet met elkaar eens kunt worden of elkaar niet goed begrijpt. Je bent dus beter af als je kiest voor iemand die meer op jou lijkt. Maar zelfs dan zijn er waarschijnlijk nog genoeg verschillen voor spanning, nieuwsgierigheid en aanvulling. Zeker als het gaat om een man-vrouw relatie!

 

 

 

 

Related Articles