ONVEILIG GEHECHT? DIT IS DE INVLOED OP JE RELATIE

door mieke
0 comment
onveilig gehecht

DE INVLOED VAN ONVEILIGE HECHTING OP JE RELATIE

Wist je dat ongeveer 30 tot 40% van de mensen moeite heeft met het aangaan van intieme relaties? Bij velen van hen heeft dit veel te maken met de manier waarop hun ouders vroeger op hen reageerden. Als je als kind weinig aandacht, veel negatieve aandacht en/of onvoorspelbare aandacht kreeg, vind je het in je latere leven lastig om mensen te vertrouwen. Je creëert hierdoor afstand tot anderen of je klampt je (uit angst voor verlies) teveel aan hen vast. Herken je jezelf in deze patronen en zit je ermee? Lees dan verder, want er is hoop!

HECHTINGSSTIJLEN: WAT DE REACTIE VAN JE OUDERS MET JE DOET

Ouders kunnen op drie manieren op hun kind reageren:

  • warm, begripvol en attent
  • kil, afstandelijk of afwijzend
  • onvoorspelbaar: alleen een reactie als het de ouder uitkomt

Als je ouders warm, begripvol en attent zijn, voelen ze haarfijn aan wat je behoeften zijn. Je werd als kind geknuffeld als het nodig was, maar ook met rust gelaten als je zelf wilde ontdekken. En zo kreeg je vertrouwen in je omgeving, in de mensen om je heen. Je bent veilig gehecht. Geven je ouders je minder aandacht, of zijn ze zelfs kil, afstandelijk of afwijzend, dan is het een ander verhaal. Je hebt niet geleerd om op anderen te vertrouwen en ontwikkelt een negatief zelfbeeld. Je voelt je niet de moeite waard om op te reageren. Met een onvoorspelbare ouder raak je in de war. Je weet niet wanneer je op iemand kunt vertrouwen en dat maakt je bang. In deze laatste twee gevallen ben je onveilig gehecht.

PATRONEN IN LATERE RELATIES

Als je warme, begripvolle en attente ouders hebt, dan heb je waarschijnlijk niet veel moeite met het aangaan van intieme relaties met anderen. Je hebt vertrouwen in hen én in jezelf, een mooie basis voor een liefdesrelatie. Maar als je dat basisvertrouwen niet hebt meegekregen, dan heb je hier waarschijnlijk nog lange tijd last van. Je vertrouwt anderen niet (of weet niet wanneer je dit wel en niet kunt). Daarnaast geloof je niet in jezelf en/of ben je snel bang om te verliezen. Als je op deze manier in een relatie stapt, dan heeft dat de volgende problemen tot gevolg.

  • Een knipperlichtrelatie, waarbij je in een patroon belandt van aantrekken en afstoten. Zo kan het zijn dat je het koelbloedig uitmaakt, maar er vervolgens alles aan probeert te doen om het weer aan te krijgen. (komt voort uit kille, afstandelijke of afwijzende ouders en wordt ook wel bindingsangst genoemd)
  • Intiem contact vermijdend, waardoor je partner nooit echt een band met je opbouwt. Zelf vind je het wel prima zo, maar als je pech hebt, maakt je partner het keer op keer uit, omdat hij/zij meer binding wil voelen, dichter bij je wil staan. (komt voort uit kille, afstandelijke of afwijzende ouders en wordt ook wel bindingsangst genoemd)
  • Vooral bezig zijn met jezelf en met de vraag of je wel genoeg aandacht en steun krijgt van je partner. Je klampt je aan je partner vast en bent snel jaloers. Je bent geneigd om alles op jezelf te betrekken en te overdrijven als iets niet lekker loopt. (komt voort uit onvoorspelbare ouders en wordt ook wel verlatingsangst genoemd)

ANDERE PROBLEMEN BIJ ONVEILIGE HECHTING

In de bovenstaande drie patronen komt naar voren dat kinderen die onveilig gehecht zijn, in hun relatie moeite hebben met hechting aan hun partner. Ze doen dat te weinig óf juist te veel (om niet bang te hoeven zijn). Uit onderzoek komen nog een paar verschillen met veilige hechting naar voren. Als je onveilig gehecht bent aan je ouders, dan heb je een grotere kans op het onderstaande.

  • minder stressbestendig
  • vaker depressief
  • vaker psychosomatische aandoeningen
  • minder contact met vrienden
  • minder goed presteren op het werk
  • meer geneigd tot het plegen van overspel

Dit maakt het aangaan en onderhouden van je relatie er natuurlijk niet gemakkelijker op!

EEN ONVEILIGE HECHTINGSSTIJL KUN JE VERANDEREN!

Als je jezelf herkent in onveilige hechting en de latere problematische relatie(s), dan is dat niet prettig. Je denkt nu misschien dat je leven voor altijd is verpest… Maar dat hoeft niet zo te zijn! Hechtingsstijlen kun je veranderen! Het is velen voor jou al gelukt, dus jij kunt het ook! Hoe?

  • Onderzoek waar je relatieproblemen vandaan komen: Ligt het aan je partner die niet bij je past óf is het je eigen onzekere hechtingsstijl? Zijn je behoeften wel reëel, kan een ander er wel aan voldoen?
  • Leer elkaar eerst goed kennen: Ga, voordat je een relatie met iemand aangaat, eerst goede gesprekken aan. Liggen jullie op een lijn qua normen, waarden, doelen en verwachtingen? Passen jullie persoonlijkheden écht goed bij elkaar? Als deze voorwaarden goed zitten, heb je een grotere kans dat je relatie slaagt.
  • Bouw je relatie langzaam op: Blijf ondanks de verliefdheid en lichamelijke aantrekkingskracht goed nadenken. Zo kom je niet al te snel in situaties waarin je je geen raad weet. Vooral als je snel last hebt van verlatingsangst wordt dit aangeraden!
  • Leer van je partner: Uit onderzoek blijkt dat 50% van de onveilig gehechten een relatie aangaat met veilig gehechten. Dan kun je dus van je partner leren hoe ‘het’ moet in relaties. Observeer de betrouwbare, serieuze houding van je partner, hoe hij/zij liefde aan je toont en beschikbaar is als het voor jou nodig is. Probeer dit voorbeeld te volgen.
  • Ga als je tegen problemen aanloopt in (relatie)therapie: In een inzicht gevende therapie doe je onderzoek naar je kindertijd en leer je het verleden los te laten en andere keuzes te maken. Cognitieve therapie geeft je een realistischer en meer genuanceerd beeld van relaties. In therapie kun je ook leren dat niet alle mensen onbetrouwbaar zijn of aan een positiever zelfbeeld werken.

GA ERVOOR, ERVAAR DE RIJKDOM VAN EEN INTIEME RELATIE!

Het zal niet meevallen om je hechtingsstijl te veranderen, die heeft namelijk diepe wortels, zit al in je vanaf je jonge jaren. Maar als je merkt dat je door je onveilige hechtingsstijl problemen ervaart in contact met anderen, dan moet je écht proberen om er iets aan te doen. Je ervaart dan hoe fijn het is om dicht(er) bij anderen te staan en om te vertrouwen zonder bang te zijn voor verlies. Hierdoor sta je minder alleen in het leven. Hopelijk mag jij straks zorgeloos genieten van je intieme relatie!

 

 

 

 

Related Articles