Emotionele intimiteit is iets anders dan seksuele aantrekkingskracht, passie, verliefdheid, of zelfs liefde. Het is het gevoel begrepen en onvoorwaardelijk geaccepteerd te worden door je partner, gewoon zoals je bent. Emotionele intimiteit ontstaat niet zomaar, maar is iets dat je in de loop der tijd opbouwt. Door steeds opnieuw te ervaren dat je jezelf mag zijn bij je partner, zonder dat je daarvoor ‘gestraft’ wordt.
Hier zijn zes signalen dat de emotionele intimiteit in je relatie onder druk staat:
- Je bent achterdochtig
Dat kan doordat het vertrouwen in je partner plotseling is geschaad, bijvoorbeeld doordat je hem of haar betrapt op een leugen of doordat je partner is vreemdgegaan. Of het is zonder directe aanleiding, vanuit een onbestendig gevoel. Je merkt dat je je partner in de gaten houdt, zijn of haar telefoon checkt etc.. Hoe dan ook, het vertrouwen – een belangrijke voorwaarde voor emotionele intimiteit – is weg.
- Jullie groeien uit elkaar
Jij en je partner zijn twee individuen binnen een relatie die zich ieder (en gelukkig maar!) steeds verder ontwikkelen. Je kunt alleen een eenheid blijven als je open bent over de veranderingen die je doormaakt en er samen over communiceert. Alleen zo blijf je met elkaar verbonden en krijgt er wederzijds begrip een kans.
- Je deelt steeds minder met je partner omdat je je vaak onbegrepen voelt.
Uit angst voor weer een niet-begripvolle reactie houd je je wensen, angsten of verlangens maar voor je.
- Je koestert wrok
Je maakt kleine irritaties (zoals vuile sokken op de vloer) niet bespreekbaar maar kropt ze op.
- Je censureert jezelf regelmatig
Je houdt bewust dingen voor je partner achter uit schaamte of omdat je bang bent dat je partner je minder leuk vindt als hij of zij erachter komt wie je ‘echt’ bent.
- Je relatie voelt oppervlakkig
Jullie gesprekken lijken alleen nog maar te gaan over de dagelijkse planning en logistiek. Er zit totaal geen diepgang meer in waardoor je je eenzaam en ongezien voelt in de dagelijkse hectiek.