Stellen ruziën meer na slechte nacht

door admin
0 comment

Dat stellen onderzoekers van de University of California Berkeley. Mensen zijn veel eerder geneigd om uit te halen naar hun partner bij conflicten na een korte nacht.

Ruzie

“Stellen die veel ruzie maken zijn minder gelukkig en gezond”, aldus onderzoeker Amie Gordon. “Ons onderzoek toont een factor die ervoor zorgt dat stellen onnodig ruzie maken. Ze hebben namelijk meer en heftigere ruzies na een slechte nachtrust.”

Eerder onderzoek liet ook al zien dat weinig slapen een negatieve effect heeft op relaties. Deze nieuwe bevindingen tonen dat een slechte nachtrust ervoor zorgt dat stellen minder goed in staat zijn om conflicten te vermijden en managen. “Niet alleen de aard van een conflict, maar ook de ernst en de oplossing van een conflict worden beïnvloed”, legt onderzoeker Serena Chen uit.

Onderzoek

Voor de studie verzamelden Chen en Gordon de gegevens van meer dan honderd stellen die gemiddeld twee jaar bij elkaar waren. In een experiment hielden de deelnemers bij hoe goed ze sliepen en hoe vaak ze relatiestress ervoeren in een periode van twee weken. Na een slechte nacht rapporteerden zij meer ruzies.

Bij het tweede experiment werden video-opnames gemaakt van de stellen die een conflictsituatie binnen hun relatie bespraken. Na afloop gaven beiden partners aan hoe emotioneel ze de interactie vonden en of ze tot een oplossing waren gekomen. De slechte slapers voelden zich negatiever tijdens en na de discussie. Dit bleek uit zowel objectieve als eigen beoordelingen. Conflict oplossende vaardigheden hebben duidelijk te lijden onder een slechte nachtrust.

Related Articles