door admin

Psychiater als relatietherapeut

Voordat we ingaan op wanneer je zou kunnen kiezen voor een psychiater als relatietherapeut, is het wellicht handig even kort uit te leggen wat een psychiater nu feitelijk is en wat hij doet.

Wat is een psychiater?

Een psychiater is een arts die zich na een studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. De opleiding tot psychiater is alleen toegankelijk voor artsen. In de opleiding tot psychiater is de complete opleiding tot psychotherapeut geïntegreerd. Een psychiater beschikt dus over therapeutische kennis op het niveau van een psychotherapeut. In tegenstelling tot de psycholoog en psychotherapeut mag een psychiater naast het geven van een psychotherapeutische behandeling ook medicijnen voorschrijven.

“Psychiater” is in Nederland een beschermde titel. Een psychiater staat als arts in het BIG-register geregistreerd, maar ook als psychotherapeut.

Wanneer kiezen voor een psychiater als relatietherapeut?

Een psychiater behandelt vaak psychische klachten waarbij medicijnen een belangrijke rol spelen in de behandeling, zoals bijvoorbeeld schizofrenie, verslaving, persoonlijkheidsstoornis, psychose, depressie, dwangstoornis en bipolaire stoornis.

Als dergelijke klachten een rol spelen bij de relatieproblemen dan kan je overwegen om een psychiater te kiezen als relatietherapeut.

Heb je een doorverwijzing nodig voor een psychiater?

Ja. Psychiatrie valt onder de tweedelijnszorg. Dat houdt in dat voor relatietherapie door een psychiater altijd een doorverwijzing nodig is van je huisarts, psycholoog, bedrijfsarts of Bureau Jeugdzorg.

Wat is het BIG-register?

Nog even een korte uitleg over het BIG-register. Het BIG-register wordt bijgehouden door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en registreert acht beroepsgroepen in de individuele gezondheidszorg, waaronder ook artsen, psychotherapeuten en psychologen.
Hierin kun je nagaan of je zorgverlener zijn of haar beroep mag uitoefenen volgens de in Nederland van toepassing zijnde kwaliteitseisen. Ook is aangegeven of de zorgverlener bepaalde specialismen heeft en kun je zien of de zorgverlener een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd heeft gekregen. Neem eens een kijkje op www.bigregister.nl.

Bron: website relatiehulp.nl

Wil je meer weten over relatietherapie?