door admin

Emotionally Focused Therapy (EFT)

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy. Vertaal je die drie woorden, dan heb je direct een uitleg van deze letters: bij EFT draait alles om de emotionele verbondenheid die jullie voor elkaar voelen. Dat klinkt misschien wat ‘zweverig’, maar het is een wetenschappelijk bewezen vorm van relatietherapie die enorm in opkomst is. ‘Houd me vast’ is een ‘light-variant’ van EFT.

Houd me vast

In het ‘Houd me vast’ programma werk je samen acht keer 2 uur aan je relatie. Samen kijk je waar het beter kan en bouw je aan een basis voor de toekomst.

Hoe meer verbondenheid, hoe beter jullie relatie

Door allerlei redenen kan je relatie (tijdelijk) onder druk komen staan. Op zo’n moment voel je je minder verbonden met je partner. Wanneer de verbondenheid minder is, voel je steeds minder positieve gevoelens voor de ander. Het gevolg? Conflicten, waarbij er sprake is van steeds meer ruzies en irritaties. Of – andere mogelijkheid – onverschilligheid naar elkaar toe. In dat laatste geval ga je steeds meer langs elkaar heen leven. Je gaat beiden ‘fijn’ je eigen gang en zo groei je langzaam maar zeker steeds verder uit elkaar.
In beide situaties, zowel bij conflicten als onverschilligheid of een combinatie van beide, kom je in een vicieuze cirkel terecht van patronen. EFT helpt jullie om negatieve patronen te doorbreken en de verbondenheid weer te versterken.

Patronen?

Is er minder of zelfs geen verbondenheid in een relatie, dan kun je bang worden om de ander kwijt te raken. Die angst zorgt er weer voor dat je in allerlei ingewikkelde patronen terecht komt (en die zorgen er niet voor dat het beter gaat tussen jullie).

Boeman versus slachtoffer

Een mooi voorbeeld is ‘polarisatie’. Situatie: de één valt de ander steeds aan. De ander zal zich steeds verdedigen en/of dichtklappen, in zijn schulp kruipen. Dit versterkt dit elkaar. Hoe meer de een zich terugtrekt, des te meer gaat de ander aanvallen en andersom.

Zo duwen partners elkaar in een positie waarin ze niet willen zitten. De een voelt zich slachtoffer en de ander voelt zich de boeman. Hun angst wordt op deze manier vanzelf werkelijkheid: ze gaan elkaar verliezen.

Naast het patroon aanvallen-terugtrekken zijn er ook de patronen aanvallen – aanvallen en terugtrekken – terugtrekken. Voor wie van lezen houdt: al deze patronen worden helder beschreven in het boek ‘Houd me vast’, gebaseerd op EFT.

Hoe werkt EFT / Houd me vast?

EFT therapie bestaat uit 3 fasen:

Fase 1: jullie leren het patroon binnen je relatie beter herkennen en begrijpen.

Fase 2: jullie gaan de angsten en behoeften binnen jullie patroon benoemen.

Fase 3: jullie stappen uit je patroon en leren hulp, steun en begrip te vragen.

 

Emotionally Focused Therapy:

  • richt zich op emoties, begrijpen van liefde en verbinding binnen de partnerrelatie
  • heeft een hoge slagingskans
  • kijkt naar communicatie- en gedragspatronen binnen relaties
  • kijkt naar de onderlinge verbinding en bereikbaarheid
  • zoekt en vindt de zere plekken van vroeger
  • bouwt aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken

Stichting EFT-Nederland

Via de website van de Stichting EFT-Nederland kun je een EFT-therapeut vinden. Er zijn EFT-therapeuten op drie niveaus:

  • Basis: let er wel op in welke hoedanigheid de therapeut is aangesloten. Je kan namelijk lid worden als je de basisopleiding in EFT hebt gevolgd, maar ook als je de opleiding binnenkort gaat volgen!
  • Gevorderd: een gevorderd EFT-therapeut heeft na de basisopleiding ook een specialisatieopleiding gevolgd én heeft ervaring met het werken met echtparen.
  • Gecertificeerd: een gecertificeerd therapeut is gevorderd EFT-therapeut en voldoet daarnaast nog aan extra eisen, o.a. een BIG-registratie als klinisch psycholoog, GZ-psycholoog, psychotherapeut of psychiater ÓF lidmaatschap van een specialistische psychotherapievereniging.

Bron: website eft.nl

Wil je meer weten over relatietherapie?