door admin

Gestalttherapie als relatietherapie

Wat is Gestalttherapie?

Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij je als mens wordt gezien als een onlosmakelijk onderdeel van je omgeving (gezin, werk, vrienden en de rest van de wereld). Contact met die omgeving en hoe dat contact wordt beleefd is dus heel belangrijk voor je. Je kan psychische problemen ervaren als het contact met je omgeving verstoord is en je niet in staat bent om dat te herstellen.

Bij Gestalttherapie staat de therapeut niet alleen bij je problemen zelf stil, maar legt hij vooral nadruk op de manier waarop je ze ervaart, welke betekenis ze hebben in je leven en hoe je ermee omgaat. De aandacht is vooral gericht op wat je zintuigen waarnemen en wat je lijfelijk ervaart. Dat geeft vaak een passender antwoord op levensvragen dan je gedachten. Door je te concentreren om het lichamelijke en zintuiglijke, leert je om opnieuw contact te maken met je eigen beleving en op een creatieve manier met je problemen om te gaan.

Gestalttherapie helpt je dus om je gevoelens, verstand en handelen meer op elkaar af te stemmen.

Hoe kan Gestalttherapie helpen bij relatieproblemen?

Een evenwichtige persoonlijkheid is belangrijk voor je hele leven, inclusief je relatie. Allerlei oorzaken kunnen tot gevolg hebben dat je niet in balans bent waardoor je niet lekker in je vel zit. Psychische problemen zoals depressiviteit of een burn-out kunnen zorgen voor problemen in je relatie. Als je denkt dat dit in jullie relatie aan de orde is, dan kan gestalttherapie een goede manier zijn om hier oplossingen voor te vinden. De Gestalttherapeut zal proberen te achterhalen waarom jullie contact moeizaam verloopt. Vaak kom je dan tot de kern van de problematiek. De Gestalttherapeut maakt je dus bewust van de daadwerkelijke problemen die het contact met je partner verstoren. Van daaruit ga je samen werken aan een oplossing voor de toekomst.

Wanneer kiezen voor Gestalttherapie?

In de Gestalt Relatietherapie staat centraal wie jullie zijn, hoe jullie elkaar beleven en met jezelf en de ander omgaan.

Gestalttherapie kan je helpen bij het:

  • vergroten van intimiteit- of contact in de relatie
  • vergroten van de veiligheid in de relatie
  • doorbreken van negatieve patronen
  • verbeteren van de communicatie in de relatie
  • bespreekbaar maken van je behoeften
  • leren herkennen en verwoorden van de beleving van de ander
  • verwoorden van je eigen beleving
  • leren kwetsbaar zijn bij de ander
  • leren om jezelf niet kwijt te raken in contact met de ander
  • leren uiten van gevoelens en emoties

Beroepsverenigingen

Er zijn twee beroepsverenigingen waar gestalttherapeuten zich bij aan kunnen sluiten, de Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie (NVAGT) en de Nederlandse Beroepsvereniging voor Gestalttherapie (NBGT).

Wil je meer weten over relatietherapie?