door admin

Haptotherapie als relatietherapie

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie brengt je beter in contact met je eigen gevoelens en behoeften met als doel dat denken en voelen (weer) met elkaar in evenwicht komen.

Haptotherapie bij relatieproblemen

Verbondenheid is de basis van een relatie. Deze komt tot stand en wordt onderhouden door onderlinge betrokkenheid en door respectvol en liefdevol met elkaar om te gaan. Als je relatie een veilige haven is, kun je daarin tot ontwikkeling komen. Wanneer je relatie onder druk komt te staan, kan het gevoel van veiligheid wegvallen. Dit kan een belemmering worden om je gevoelens in vrijheid te kunnen ervaren en uiten. Je weet van elkaar niet meer wat er in de ander omgaat. Haptotherapie kan dan een optie zijn.

Het kenmerkende van haptotherapie is, dat de problemen die binnen je relatie spelen tastbaar en voelbaar gemaakt worden. De haptotherapeut biedt ervaringsgerichte ‘oefeningen’ aan, passend bij jullie situatie, waarbij jullie kunnen voelen en je bewust kunnen worden welk gedrag en/of beleving de relatie verstoort. De therapeut structureert en spiegelt wat hij waarneemt. Door de bereidheid, openheid en bewustwording die jullie beiden laten zien in de therapie wordt een veranderingsproces in gang gezet.

Daarna wordt de aandacht gericht op de mogelijkheden van ieder van jullie om anders met jezelf en de ander om te gaan, waardoor genegenheid kan groeien en jullie wederzijdse liefde weer voelbaar wordt.

Alleen én samen

Een relatie speelt zich af in het spanningsveld van samen en alleen: autonomie in verbinding. Je bent ieder een eigen individu maar staat wel met elkaar in verbinding. Haptotherapie is bij uitstek geschikt voor problemen in de relatie die te maken met:

  • grenzen
  • intimiteit en nabijheid
  • (h)erkennen en uitdrukken van gevoelens
  • het verwerken van verlies, rouw of een trauma dat op de relatie drukt
  • macht, afhankelijkheid en vrijheid
  • een gevoel elkaar kwijt te zijn. 

Beroepsvereniging en keurmerk

Haptotherapeuten kunnen zich registreren bij de VVH – de Vereniging van Haptotherapeuten. Deze beroepsvereniging staat garant voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening van de GZ-Haptotherapeut.

Aan het keurmerk GZ-Haptotherapeut zijn de volgende kwaliteitseisen verbonden:

  • een (para)medische- of psychosociale HBO / WO vooropleiding (NVAO-geaccrediteerd en door OCW-erkend)
  • een erkend diploma haptotherapie (SPHBO-getoetst).
  • staat ingeschreven in het kwaliteitsregister van GZ-Haptotherapeuten

De GZ-Haptotherapeut is werkzaam in de (eerstelijns) gezondheidszorg.

Bron: website van de Vereniging van Haptotherapeuten

Wil je meer weten over relatietherapie?