door mieke

John Gottman is mijn grote held. Deze hoogleraar in de psychologie heeft het grootste relatieonderzoek ooit uitgevoerd. Hij onderzocht meer dan duizend koppels gedurende veertig jaar. Over de resultaten schreef hij ruim twee honderd academische artikelen en meer dan veertig boeken, waaronder de bestseller ‘The Seven Principles for Making Marriage Work’. Het relatieadvies dat ik geef op deze website is voornamelijk gebaseerd op dit boek.

DE ZEVEN PRINCIPES DIE EEN RELATIE DOEN SLAGEN

Hoe hou je in hemelsnaam je relatie goed? Dat is een vraag die velen van ons bezighoudt. Een relatie aangaan is simpel. Je bent verliefd en gaat ervoor. Maar als de eerste prille verliefdheid eraf is, de sleur er langzaam in komt en er irritaties of erger ontstaan, dan is het voor velen een hele klus om de relatie goed te houden. Hoe kan het dat sommigen hun relatie goed houden terwijl anderen (maar liefst 50% van de stellen!) dat niet lukt? Dat vroeg John Gottman, hoogleraar in de psychologie zich ook af. Hij deed er een grootschalig onderzoek naar en concludeerde dat er zeven principes zijn die een relatie doen slagen en die de basis vormen voor relatieadvies.

HET RELATIEONDERZOEK VAN JOHN GOTTMAN

John Gottman hield zich bezig met het meest uitgebreide en innovatieve onderzoek ooit uitgevoerd naar relaties en relatiebreuken. Er werd voor dit onderzoek zelfs gebruik gemaakt van een gefabriceerd appartement, een zogenaamd ‘Love Lab’, waarin stellen werden geobserveerd in hun dagelijkse bezigheden en communicatie. Ze kregen daarbij de opdracht om zich zo natuurlijk mogelijk te gedragen.

DE CONCLUSIE VAN HET RELATIEONDERZOEK

Door het uitvoeren van het relatieonderzoek van Gottman werd veel ontdekt op het gebied van relaties. Zo weet Gottman door dit onderzoek hoe je een echtscheiding voorspelt aan de hand van zes tekenen. Maar de grootste ontdekking van John Gottman is dat er zeven principes zijn die een relatie doen slagen. Ze doen meer dan het voorspellen van een relatiebreuk. Je kunt ze zien als relatieadvies en er zo mee voorkomen dat je relatie faalt. In dit artikel worden de zeven principes van John Gottman kort uitgelegd.

De 7 principes

PRINCIPE 1: OP DE HOOGTE ZIJN VAN ELKAARS WERELD

In het begin van een relatie is het nog vanzelfsprekend dat je elkaar steeds beter leert kennen. Na verloop van tijd wordt dit minder vanzelfsprekend, maar ook dan is het belangrijk dat je je voldoende in de ander blijft verdiepen, zodat je goed op de hoogte blijft van de wereld van de ander. Alleen als je elkaar heel goed kent, weet je wie de ander precies is en voel je je met elkaar verbonden.

PRINCIPE 2: KOESTER JE GENEGENHEID EN BEWONDERING

Als je verliefd bent dan voel je veel genegenheid en bewondering voor de ander. Het is dan niet moeilijk om dat naar de ander te uiten, op een roze wolk gaat dat vanzelf. Veel lastiger is het om deze genegenheid en bewondering voor de ander vast te houden, om het te blijven voelen en te blijven uiten naar de ander. Toch heeft de ander dit heel erg nodig, zo voelt jouw partner zich gerespecteerd om wie hij/zij is.

PRINCIPE 3: RICHT JE AANDACHT OP ELKAAR

Je aandacht op elkaar richten. Het lijkt zo simpel. Toch komt het heel veel voor binnen langdurige relaties dat partners zich steeds meer van elkaar verwijderen. Ze leven wel met elkaar in dezelfde ruimte, maar zijn eigenlijk niet meer écht samen. Je aandacht op elkaar (blijven) richten is van groot belang om een relatie te doen slagen. Samen met de twee bovenstaande principes maakt dit principe deel uit van een goede vriendschap, wat volgens Gottman de basis is van een goede relatie.

PRINCIPE 4: LAAT JE DOOR JE PARTNER BEÏNVLOEDEN

Voor sommigen (veelal mannen) is het lastig om binnen een relatie de macht te delen en de mening van de ander te respecteren. Met name bij relatieconflicten is het van belang dat je je door je partner laat beïnvloeden, dat je openstaat voor zijn/haar mening. Zo ben je beter in staat om je door deze conflicten heen te slaan.

PRINCIPE 5: LOS OPLOSBARE PROBLEMEN OP

In veel relaties blijven problemen onopgelost. Een conversatie eindigt in een schreeuw wedstrijd of een boze stilte. Dit komt doordat conflicten niet op een juiste manier worden aangepakt. Wil je conflicten goed doorstaan, dan kun je gebruik maken van een stappenplan door Gottman opgesteld:

 1. begin mild
 2. probeer de stress te verminderen
 3. kalmeer jezelf en elkaar
 4. kom tot een compromis
 5. verwerk waar het mis ging, zodat het niet blijft hangen

PRINCIPE 6: SLA JE DOOR VASTLOPENDE DISCUSSIES HEEN

Sommige discussies zijn heftiger dan andere. Je belandt er telkens weer in, maar komt niet tot een oplossing. Ze zijn té belangrijk, waardoor je ze niet met humor, empathie of affectie kunt benaderen en er ook niet in toe kunt geven. Maar hoe sla je je dan wel door deze vastlopende discussies heen? Volgens Gottman kan dat door gebruik te maken van vier stappen

 1. onderzoek elkaars dromen
 2. kalmeer
 3. bereik een tijdelijk compromis
 4. toon dankbaarheid naar elkaar

PRINCIPE 7: DENK HETZELFDE OVER BELANGRIJKE DINGEN IN HET LEVEN

Volgens Gottman zijn er 4 pilaren die onderdeel uitmaken van dit principe:

 1. rituelen met connectie (zoals een gezamenlijke maaltijd)
 2. het ondersteunen van elkaars rollen (zoals die van opvoeder)
 3. gedeelde doelen
 4. gedeelde waarden en symbolen
de 7 principes van een goede relatie

DE BESTSELLER: DE 7 PRINCIPES DIE EEN RELATIE DOEN SLAGEN

Op onze website komen gaandeweg veel artikelen te staan met relatieadvies die gebaseerd zijn op John Gottmans zeven principes die een relatie doen slagen. Je kiest zelf uit welke informatie jij nodig hebt en waaraan jij in je relatie aandacht wilt schenken. Door middel van vragenlijsten, tests, spelletjes en andere opdrachten breng je vervolgens de theorie over naar de praktijk. Zo kan je op een leuke, luchtige manier aan de slag met het werken aan je eigen relatie. Wij wensen je heel veel succes en vooral plezier in de liefde! Dat jouw relatie mag slagen!

MEER LEZEN OVER HET RELATIEADVIES VAN GOTTMAN?

Kan je wel wat relatieadvies gebruiken en wil je het complete boek van Gottman lezen? Bestel dan ‘The Seven Principles for Making Marriage Work’ via Bol.com.