door admin

Seksuoloog als relatietherapeut

Als het met de seks niet goed gaat in een relatie, dan kan dat op den duur spanningen veroorzaken. Kom je daar samen niet uit? Hebben de seksuele problemen een negatieve uitwerking op jullie relatie? Dan is de seksuoloog als relatietherapeut de juiste keuze.

Maar ja… ‘om nou alle vuile was buiten te gaan hangen’…
Seksuele problemen gaan vaak gepaard met veel onzekerheid en schaamte en spanningen. Seks is iets intiems. Privé, van jullie samen. Maar als je problemen hebt waar je zelf of samen niet uitkomt, dan is het niet raar om daar met een ander over te praten. Dat geldt ook voor problemen op seksueel gebied. Seksuologen hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van seksuele problemen. Het is voor hen ‘dagelijkse kost’.

Wat is een seksuoloog?

Een seksuoloog is een psycholoog of een arts, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een arts-seksuoloog kan in de behandeling ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven. De seksuoloog heeft een geheimhoudingsplicht.

Seksuologen helpen mensen met seksuele problemen, zoals:

  • problemen met intimiteit
  • pijn bij het vrijen
  • erectiestoornissen
  • moeilijkheden met klaarkomen
  • verschil in seksuele verlangens

De titel ‘seksuoloog’ is niet beschermd!

In principe mag iedereen zich seksuoloog noemen. Maar er zijn wel gekwalificeerde seksuologen: Seksuologen NVVS. Deze mensen hebben na hun academische basisopleiding een tweejarige opleiding seksuologie gevolgd. Als je een seksuoloog zoekt, let er dan op dat hij of zij geregistreerd staat bij de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Alleen deze seksuologen zijn gekwalificeerd en mogen zich ‘Seksuoloog NVVS’ noemen.

Waar vind ik een seksuoloog?

Je vindt een geregistreerd Seksuoloog NVVS op de website van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie, www.nvvs.info. De NVVS is een wetenschappelijke vereniging voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met seksuologie. Zij heeft als missie het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de seksuologie in Nederland.
De aangesloten seksuologen vermelden altijd eerst hun basisopleiding, bijvoorbeeld arts-seksuoloog, psycholoog-seksuoloog en maatschappelijk werker–seksuoloog.

Seksuologen bij ziekte of beperking

Er zijn seksuologen met specifieke ervaring in het begeleiden van mensen met een ziekte of lichamelijke beperking, bijvoorbeeld om weer te kunnen genieten van intimiteit en seksualiteit bij MS of na borstkanker.

Seksuologen met specialisatie homoseksualiteit en transgender

Voor mensen met homoseksuele, lesbische, biseksuele of transgender gevoelens zijn er ook gespecialiseerde seksuologen. Kijk op www.rozehulpverlening.nl en zoek op ‘seksuoloog’.

Kosten van een seksuoloog

Vraag na bij je zorgverzekering of de kosten van de behandeling geheel of gedeeltelijk worden vergoed.


Vergoeding vanuit de basisverzekering
Vergoeding van hulp bij seksuele problemen vanuit de basisverzekering is alleen mogelijk als er een officiële verwijzing is naar de GGZ (Geestelijke Gezondheids Zorg) en er sprake is van een parafilie, genderidentiteitstoornis, hyperseksualiteit of als er seksuele problemen zijn die samengaan met een andere psychische stoornis. Behandeling kan alleen door een daartoe bevoegd hoofdbehandelaar: een GZ-psycholoog, psychiater of psychotherapeut.


Vergoeding vanuit het aanvullende pakket
Er zijn verzekeraars die in sommige van hun aanvullende pakketten seksuologische hulpverlening vergoeden, op voorwaarde dat deze wordt verleend door Seksuologen NVVS. Daarvoor is wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Deze verzekeraars vergoeden een gedeelte van een consult tot een bepaald maximum. Ook zijn het vaak de hoogste aanvullende pakketten waarin deze mogelijkheid geboden wordt.

Als cliënt is het je eigen verantwoordelijkheid om je polisvoorwaarden erop na te slaan. Die zijn als het goed is op de website van je verzekeraar te vinden. Neem bij twijfel zelf contact op met je zorgverzekeraar om te informeren naar de vergoeding van seksuologische zorg door een Seksuoloog NVVS en zorg dat mogelijke toezeggingen schriftelijk (bijvoorbeeld per e-mail) worden bevestigd.


Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Bron: website NVVS, website therapiehulp.nl

Wil je meer weten over relatietherapie?