Wat voor soort relatietherapeuten zijn er?

Er zijn verschillende soorten relatietherapeuten. Zij hebben allemaal één ding gemeen: Zij richten zich allemaal op het verbeteren van liefdesrelaties. Zij kunnen echter verschillen in hun basisdeskundigheid. We kennen de ‘algemene’ relatietherapeut, de psycholoog, de psychotherapeut, de psychiater, de relatiecounselor en de seksuoloog of een sekscoach. Door hun verschillende achtergrond verschillen zij in aanpak.

Hieronder zijn de verschillende soorten relatietherapeuten voor je op een rijtje gezet met een korte toelichting:

De relatietherapeut

Iedereen die therapieën toepast is een therapeut en mag zich therapeut noemen. Ook zonder diploma of werkervaring. De titel “therapeut” is niet beschermd. Relatietherapeuten kunnen verschillende therapieën toepassen, waarvoor zij meestal diverse opleidingen en cursussen gevolgd hebben. Beroepsverenigingen garanderen de kwaliteit van de therapeut. Om bij een beroepsvereniging aangesloten te zijn moet een therapeut zijn kwaliteiten en scholing immers voortdurend bewijzen. Lees hier verder.

De psycholoog als relatietherapeut

Een psycholoog als relatietherapeut is een prima keuze als de problemen recent zijn ontstaan en niet te ernstig of complex zijn. De hulp is vaak snel en kortdurend.
Er zijn drie soorten psychologen die ook als relatietherapeut kunnen werken:

  • de gz-psycholoog
  • de eerstelijnspsycholoog NIP (biedt zonder doorverwijzing snelle en kortdurende hulp)
  • de klinisch psycholoog

Lees hier verder

De psychotherapeut als relatietherapeut

Wanneer er sprake is van complexe, in de persoonlijkheid gewortelde psychische klachten komt de psychotherapeut als relatietherapeut in beeld. De psychotherapeut verleent intensieve psychologische hulp met toepassing van psychotherapeutische behandelmethoden. De behandeling is vaak intensiever en langduriger dan bij een psycholoog. Lees hier verder.

De psychiater als relatietherapeut

Een psychiater is psychotherapeut én arts. Dat betekent dus dat hij ook medicijnen mag voorschrijven. Een psychiater als relatietherapeut is wenselijk als er sprake is van complexe problematiek en psychische klachten waarbij medicijnen een rol spelen in de behandeling. Lees hier verder.

De (relatie)counselor als relatietherapeut

De (relatie)counselor geeft kortdurende begeleiding; resultaatgericht en pragmatisch. Primair richt die begeleiding zich op het hier-en-nu. Lees hier verder.

De seksuoloog als relatietherapeut

Een seksuoloog is een psycholoog of een arts gespecialiseerd in seksuele problemen. Een arts-seksuoloog kan in de behandeling ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven. Lees hier verder.

De sekscoach

De sekscoach is iemand die vanuit zelf opgebouwde ervaring en deskundigheid anderen helpt om beter in bed te worden en een spannender seksleven te krijgen. Lees hier verder.