Sekstherapie als relatietherapie
Als het met de seks niet goed gaat in een relatie, dan kan dat op den duur spanningen veroorzaken. Kom je daar samen niet uit? Hebben de seksuele problemen een negatieve uitwerking op jullie relatie? Dan kan sekstherapie helpen.
Wat is sekstherapie?
Sekstherapie is speciale vorm van gesprekstherapie die gericht is op het oplossen van seksuele problemen. Dat houdt in: praten over je gevoelens, ervaringen, verwachtingen en verlangens met betrekking tot het seksuele probleem.
Wanneer sekstherapie?
Je kan sekstherapie overwegen als seksuele problemen een negatieve impact krijgen op je relatie en je zelf geen oplossing kunt vinden. De oorzaak van seksuele problemen kan lichamelijk, relationeel of seksueel zijn. Vaak is het een combinatie van oorzaken. De meest voorkomende zijn: geen zin in seks, verschil in seksueel verlangen, erectie- of orgasmeproblemen, ontrouw, seksverslaving, negatieve seksuele ervaringen in het verleden, problemen met seks na ongeval of ziekte, vragen over seksuele voorkeur etc..
Ruim 70% van de mensen die een langdurige relatie hebben gaan op een gegeven moment problemen ervaren met seks. Er wordt zelden openlijk over gesproken. Seksualiteit en seks zijn nog steeds een taboe in een tijd waarin iedereen steeds maar van seks lijkt te moeten genieten. Het bespreekbaar maken van je eigen seksualiteit en die van je partner en daarvoor hulp zoeken bij een sekstherapeut is een hele grote stap. Seksproblemen bespreken met een persoon buiten je relatie voelt onveilig.
Toch is deskundige hulp middels sekstherapie wel het beste wat je voor jezelf en je partner kunt doen als het gaat om problemen rondom seks. Anders kan seks een struikelblok in je relatie worden. Er ontstaat spanning, er komen toespelingen en bedekte verwijten. Als je seks helemaal uit de weg gaat samen, kan op lange termijn de biologische behoefte ervoor zorgen dat één van jullie vreemd gaat. En dat is voor veel mensen het ergste dat er maar kan gebeuren: je vertrouwen in je partner wordt geschonden. Sekstherapie biedt echt uitkomst en zorgt voor een betere seksbeleving, meer intimiteit en een sterkere verbondenheid.
Heb je seksuele problemen in je relatie? Dan ga je bij voorkeur in sekstherapie als stel. Krijg je je partner niet zover dat hij mee wil – of ben je single – dan kan individuele therapie toch aan te raden zijn.
Hoe verloopt sekstherapie?
Sekstherapie verloopt meestal in verschillende fases:
- voorlichting en bespreking van het probleem: de therapeut geeft gerichte informatie over de lichamelijke, psychologische en relationele aspecten van het seksuele probleem. Vaak hebben mensen bepaalde overtuigingen die niet kloppen en eerst moeten worden ontkracht. Ook leer je makkelijker en beter praten over seksualiteit. Want als je dat niet gewend bent is dat best lastig!
- (thuis)oefeningen: je krijgt thuisopdrachten mee die je in een veilige privésfeer uit kunt voeren. Als stel wordt je zo actief betrokken in de therapie en kan je nieuwe seksuele vaardigheden aanleren.
- nabesprekingen: de thuisoefeningen worden afgewisseld met therapiesessies. Daarbij worden de oefeningen besproken. Niet alleen praktisch maar ook hoe jullie de oefeningen zelf hebben beleefd. Stapsgewijs gaat de therapeut op zoek naar struikelblokken, blokkades of remmingen.
Het is niet altijd nodig het hele proces te doorlopen: soms kan alleen voorlichting al volstaan om een seksueel probleem op te lossen. Bij complexere problemen kan de duur van de therapie gespreid zijn over meerdere sessies.
Voorbeeld van thuisoefeningen
Hieronder staat een therapie beschreven voor stellen, bij wie het seksuele contact op de één of andere manier in het slop is geraakt. De belangrijkste gedachte achter de therapie is dat bij optimaal seksueel-erotisch contact het hele lichaam gebruikt wordt. Dus niet alleen de geslachtsdelen! Voor veel mannen en vrouwen met seksuele klachten is het vrijen een soort prestatie geworden, waarbij ze vaak het gevoel krijgen te falen. Door middel van sekstherapie leer je (opnieuw) dat het bij seks gaat om lichamelijk plezier, lust en intimiteit. De therapie bestaat uit een aantal fases waarin steeds andere oefeningen worden voorgeschreven. In het begin mag je geen gemeenschap hebben totdat je samen de eerste fasen doorlopen hebt. Dit om de aandacht van de prestatie en het ‘moeten’ af te halen. In hoofdlijnen zijn er drie fasen te onderscheiden:
Fase 1 – niet seksuele streeloefeningen, waarbij je elkaar leert hoe je graag aangeraakt wil worden.
Fase 2 – de streeloefeningen worden seksueel, omdat dan ook de erogene zones en geslachtsdelen worden aangeraakt. Je leert elkaar hoe je het liefst aangeraakt, bevredigd en tot een orgasme gebracht wil worden.
Fase 3 – jullie gaan weer langzaam over tot het hebben van gemeenschap, op een bewuste en voor beiden prettige manier.
Bron: website praktijkvoorseksuologie.nl en seksualiteit.be