door admin

Voicedialogue als relatietherapie

De theorie achter voice dialogue (stemmen dialoog) is dat iedere persoonlijkheid bestaat uit deelpersoonlijkheden. Elk van deze delen is uniek: het heeft eigen gedrag, gedachten, wensen, gevoelens en bewustzijn. De deelpersoonlijkheden zijn in de loop van ons leven, met name in de vroege jeugd, ontstaan uit noodzaak. Wanneer je als kind merkt dat bepaalde gedrags- en gedachtepatronen meer gewaardeerd worden of meer opleveren dan andere, zal je bepaalde kanten van je persoonlijkheid sterker gaan ontwikkelen. Vanaf dat moment treden er een of enkele kanten van je persoonlijkheid op de voorgrond: je primaire delen. Tegelijkertijd zullen andere deelpersoonlijkheden op de achtergrond raken: zij worden genegeerd of zelfs ontkend en verstoten: je verstoten delen. Verstoten delen zijn altijd op de één of andere manier verbonden met negatieve ervaringen en kwetsbaarheid, zoals verdriet, angst voor eenzaamheid, schaamte, schuld of onzekerheid.

Dit heeft als gevolg dat je volledig leeft vanuit een of enkele dominante deelpersoonlijkheden. De verstoten delen hebben daardoor geen inbreng meer in het dagelijks leven. Er is dan sprake van een verstoorde balans tussen de verschillende kanten van je persoonlijkheid.

Verstoten delen verdwijnen niet! Want als je je verlangens en behoeftes van deze delen wegdrukt, verdwijnen ze naar het onderbewuste en daar gaan ze zich tegen je keren. Echter omdat je ze hebt weggedrukt heb jij er geen controle meer over.

Van onbewust naar bewust

Voice dialogue probeert de balans tussen de verschillende deelpersoonlijkheden te herstellen. De therapeut gaat een voor een met de verschillende deelpersoonlijkheden in gesprek. Zo krijgen je onderdrukte deelpersoonlijkheden letterlijk opnieuw een stem. Na een geslaagde voice dialogue ben je je weer bewust van je deelpersoonlijkheden en de functies die deze kunnen vervullen. Met dat bewustzijn krijg je de vrijheid om voortaan niet meer alleen naar je primaire delen te luisteren, maar ook naar je verstoten delen. 

Voice dialogue bij relatieproblemen

Voice dialogue kan worden ingezet als relatietherapie bij relatieproblemen.

Bij relatieproblemen zie je dat de verstoten delen zich op drie manieren in de relatie manifesteren:

  1. De ander veroordelen: Stel je hebt je Egoïstische deel verstoten, dan kan je je enorm ergeren aan het deel in je partner dat graag zijn eigen gang gaat en zichzelf vooropstelt. Je bent stiekem jaloers op dit deel van je partner omdat hij zo goed voor zichzelf kan zorgen en dat wil jij eigenlijk ook. Als je ervoor open zou staan, dan zou je partner op dit punt zelfs je leraar kunnen zijn! Hier geldt: dat wat we veroordelen in de ander, missen we in onszelf.
  1. De ander bewonderen: de delen die we in het begin bewonderen in onze partner, kunnen we later irritant en verstikkend gaan vinden omdat het teveel van het goede is. 
  1. Verstoten delen blokkeren ons: Stel dat je je Krachtige en Egoïstische delen hebt verstoten en deze dus geen aandacht geeft, dan zoeken deze delen op hun eigen manier een weg naar buiten. Met als resultaat dat het Krachtige en het Egoïstische deel, die zich niet welkom voelen, je stevig gaan bekritiseren: je moet beter voor zichzelf opkomen! Je bent een slappeling! Geen wonder dat je partner je niet leuk vindt! Er ontstaat een nieuw deel in je: de Innerlijke Criticus. Dit deel haalt je enorm onderuit. Door de zelfkritiek en relatieproblemen raak je depressief.

Een Bewust Ego ontwikkelen

Om met elkaar verbonden te blijven zouden jullie een Bewust Ego moeten ontwikkelen. Dit betekent dat jullie een balans moeten zien te vinden tussen jullie primaire en verstoten delen. Met een Bewust Ego ben je in staat de spanning tussen je tegenstrijdige delen te aanvaarden en hun behoeften te erkennen.

Met een Bewust Ego kun je kiezen hoe je wilt reageren op je partner in plaats van dat je primaire delen dat voor je bepalen. Je dient hiervoor je verstoten delen te omarmen. Pas als je dit doet, verdwijnen de blokkades in jezelf en kan je op gepaste wijze omgaan met het ‘moeilijke gedrag’ van je partner.

Wil je meer lezen over deze aanpak?

Wanneer je meer wilt lezen over Voice Dialogue in partnerrelaties, dan raden wij je de het volgende boek aan: ‘Partneren: van elkaar houden zonder jezelf te verliezen’ van Hal & Sidra Stone.

Keurmerk

Voor zover bij ons bekend is er geen speciaal keurmerk, register of een beroepsvereniging voor therapeuten die werken met Voice Dialogue. Wij houden ons van harte aanbevolen voor informatie hierover.

Bron: website ‘therapiehulp.nl’ en website ‘inrelatietherapie.nl’

Wil je meer weten over relatietherapie?